Cøliaki

GLUTENFRIE PEPPERKAKER

Hei!
Snart er det jul, og hva er vel ikke viktigere enn pepperkaker?! Ingenting er som en (glutenfri) pepperkake, som er pyntet med nonstop? Derfor vil jeg dele denne oppskriften som jeg fant på nettet. VIKTIG: pynt gjør at pepperkakene ser 100 ganger så gode ut, du kan sette på nonstop før du steker de, for nonstopene smelter ikke i ovnen! :)

Ingredienser:
100 g smør
2dl sukker
360 g TORO glutenfri fin kakemiks
4 ss mørk sirup
2 egg
2 ts hjortetakksalt
1 ts nellik
1 ts ingefær
2 ts kanel
Fremgangsmåte:
1. Smør og sukker røres hvitt
2. Bland i de andre ingridiensene og rør til deigen er glatt
3. Avkjøl deigen
4. Deigen kjevles tynt ut på godt melet benk
5. Trykk ut pepperkakene du vil ha
6. Stekes i ca. 10-15min ved 175 grader
Punkt 4 er spesielt viktig, de må være TYNNE, ellers så sprekker de og blir ikke stekt i midten. Bruk også gjerne litt for mye, enn litt for lite mel.

Kos dere masse med pepperkaker, GOD (glutenfri) JUL!<3

-Katinka



GLUTENFRI PIZZA

Hei!
Siden Aurora nettop blogget om Pizza tenkte jeg at jeg skulle legge ut den opppskriften på Glutenfri pizza som vi lager hjemme :)

Glutenfri Pizza-deig!
6dl lunkent vann
12dl (GLUTENFRITT!) mel
1\2 pakke gjær
1ss olje (oliven)

Fremgangsmåte:
Smuldre gjæren i det lunkene vannet, og rør det ut.
Tilsett melet litt og litt, du kan bruke en stavmikser, tilsett oljen når du føler for det ;)
Smør deigen ut på et stekebrett (OBSOBS, DEN SKAL IKKE KJELVLES UT, DEN ER KLISSETE!!!)
Legg på det du vil ha av topping, stekes ved 200*C i ca ehmm... ja, du ser når den er ferdig :)


Kos dere med Glutenfri pizza!

-Katinka



Santa Lucia, glutenfrie lussekatter! :)
Svart senker natten seg, i sall og stue... Idag er det 13.desember, og det betyr at det er Luciadagen! Hjemme hos meg (Katinka) har vi laget Glutenfrie Lussekatter :) Glutenfrie Lussekatter smaker dobbelt så godt som lussekatter med gluten. Det er ingen regel som sier at du ikke kan spise Glutefrie Lussekatter enda du ikke har Cøliaki! :) Lykke til!

Lussekatter (ca. 25 stk.)
Ingredienser:
150 gram smør
5 dl melk
1 pk. gjær
1 ss fiber Husk
1 gram safran eller gurkemeie
100 - 150 gram sukker
1 egg
80 gram Jyttemjøl
650 gram Semper glutenfri mix
Rosiner

Fremgangsmåte:
  • Smelt smøret og ha i melken (varmes til 37 grader).
  • Rør ut gjær og visp inn fiber Husk.
  • La dette stå i ro i 10 min.
  • Bland alt godt sammen i en kjøkkenmaskin.
  • Heves til dobbelt størrelse.
  • Formes til lussekatter etter ønske.
  • Ha på rosiner.
  • Etterheves.
  • Pensles med egg.
  • Stekes ved 225 grader i 10 - 12 min.
Kilde: NCF Den glutenfrie bakeskolen.

-Katinka :)


 Cøliaki, hva er det fornoe?

HEI! :)
Siden dette er en "matblogg" syntes jeg at det er viktig å ta opp noe mange har, men som ikke så mange vet hva er... Har du Cøliaki, tåler du ikke Gluten, som er et fiberstoff. Opptil 1 av 200 har diagnosen, som IKKE er en allergi! Lillesøsteren min har Cøliaki, så jeg kan ikke huske å ha kjøpt inn hvetemel noen gang i livet mitt! Når vi lager middag lager vi alt som ikke inneholder mel, felles, og alt som inneholder mel, hver for oss f.eks:
Spaghetti m\kjøttsaus
-Kjøttsausen inneholder ikke gluten med mindre du tilsetter en veldig rar ingrediens.
-Spaghettien inneholder mel dvs gluten. Derfor en kjele med Glutenfri spaghetti og en "vanlig".
Dette kan høres litt komplisert ut, men etterhvert går det av seg selv ;)

Katinka :)