Avansert

SUSHI

Hei hei!
Forsiden vår er jo sushi, så må vi jo ha en sushi oppskrift! Da jeg først prøvde sushi som tiåring, ville jeg kaste opp, fordi jeg syntes det smakte svært ekkelt. Nå, derimot elsker jeg det, og lager det gjerne hjemme. Oppskriften jeg gir dere nå er en relativt enkel oppskrift, og kan lages av alle. Helst av de som like sushi! Man kan lage mange varianter av sushi, men her gir jeg dere en basis oppskrift.

Ingredienser

  • 1,5 dl riseddik (4%)
  • 150 g sukker
  • 25 g salt
  • 1 bit kombo (sjøtang)
  • 0,25 stk sitron, saften av den
  • 300 g sushi-ris
  • vann, 2 cm høyere enn risen i kasserollen
  • Fersk fisk, f.eks. laks, kveite, tunfisk, uer, smørfisk (hvit tunfisk)
  • kamskjell
  • scampi
  • wasabi (pepperrot)
  • syltet ingefær
  • soyasaus

Fremgangsmåte

Sushi-su (eddik til å blande i risen):
Varm opp eddik, sukker og salt til kokepunktet. Skal ikke koke. Ha i sjøtangbiten og sitronsaft. La eddiken avkjøle.

Sushi-ris:
Risen vaskes 2 ganger og hviler i 10 minutter før den kokes til passe fast konsistens eller vannet er fordampet.

Avkjøl risen noe, men hell på riseddik mens den fremdeles er varm. Deretter avkjøles risen hurtig, etter tradisjonen med en håndvifte (ikke i kjøleskap). Dette er for at eddiken ikke skal trekke inn i risen, men legge seg utenpå og gi riskornene en blank overflate.

Sushi:
Skjær tynne 5-10 cm lange fileter av helt fersk fisk, for eksempel laks, kveite, tunfisk, uer, smørfisk (hvit tunfisk), kamskjell og scampi ebi.

Pill av alt skall på scampien, unntatt den ytterste delen av halen. Fjern tarmen med en skarp kniv. Scampien has i kokende vann et øyeblikk, før den avkjøles i kaldt bad (også der bare et øyeblikk.) Rekene tres på tynne spyd før koking for å unngå at de krøller seg sammen.

Sushirisen formes med våte hender. Lag løse, nevelange boller. Smør litt wasabi på fiskefileten og legg den over risen. Sushien ser mer delikat ut om den er litt høyere på den ene enn den andre siden.

Makiruller lages av ris (underst), fisk og strimler av grønnsaker fordelt på et flak av nori-tang. Makiene rulles sammen ved hjelp av en bambusmatte. Skjær skiver av ønsket tykkelse.
Fantasien bør brukes for å få mange forskjellige maki. I Japan foretrekkes de enklere varianter med bare for eksempel agurk eller tunfisk inni risrullen.

Server sushi med wasabi, syltet ingefær og soyasaus.


PIZZA

Hjemmelaget pizza lages ikke like ofte som før, noe jeg synes er litt trist. Det er jo egentlig veldig enkelt å lage, og smaker utrolig godt! Så nå skal jeg gi deg en pizza-oppskrift som er enkel å lage, og en kan bli en klassiker i lang tid fremover! Denne oppskriften er til ca. 4 personer.

Slik gjør du:

Ingredienser

  • 400 g benfritt lammekjøtt
  • 3 dl lunkent vann
  • ½ pk gjær
  • 2 ss olje
  • 8 dl hvetemel
  • 4 dl pizzasaus
  • 5 ss revet hvitost
  • 2 ss sorte oliven
  • 2 ts tørket basilikum

Slik gjør du:

1. Rør gjæren ut i vannet og tilsett olje, mel og salt. Elt deigen godt sammen og la den heve til dobbel størrelse. ( hvis du vil lage dobbel porsjon med pizzadeig, trenger du ikke å bruke dobbelt med gjær, bare la det heve lenger.)

2. Kjevle deigen ut på stekebrettet og fordel pizzasausen utover.

3. Strø på osten, legg på kjøttet og dryss over basilikum og legg på noen oliven hvis du liker det. Du kan så klart også velge fyll.
4. Stek ved 225° C i ca. 20 minutter. 
SPIS OG NYT 



ALTERNATIV MAT

Heei!

I går da jeg spiste middag, hadde vi smalahove.
Mange vet sikker ikke hva det er, så jeg ska fortelle det.
Smalahove er et sauehode som er delt i to... Dette høres ikke såå digg ut, men det er faktisk overraskende godt :O Det smaker ganske likt pinnekjøtt, siden det liksom kommer fa samme dyr. :D

Her skal dere få se et bilde:


Delikat ikke sant?

Så, hvis dere noen gang får sjansen til å spise det ; gjør det!!

Peace hilsen Ingvild


ALTERNATIV MAT

Hei everybody!!

I går, så spiste jeg middag. Og gjett hva vi hadde??
SMALAHOVE!!!
Mange vet sikkert ikke hva det er, så da skal jeg forklare det:
Det er et sauehode... Et halvt sauehode!

Dette syns dere vel virker ganske ekkelt, men sannheten er at det er dritgodt!! :D
Det smaker egentlig bare pinnekjøtt! Tungen er også veldig god faktisk (selv om jeg må innrømme at dette ikke høres veldig delikat ut)

Ser delikat ut, ikke sant?

Vi snakkes senere
Ingvild<3


TORSDAGSMAT

Torsdag betyr, snart helg! Så nå skal jeg gi dere en oppskrift, som er enkel og grei, som passer godt til en hektisk og oppfylte dager, med ting du kanskje kanskje kunne ha klart deg godt uten. Så her skal dere få en superenkel og meget velsmakende middagsrett. Nemlig: Nachos! Ja, du hørte riktig. Kanskje forbinder du nachos med en mexikansk snacks, men det kan faktisk bli et godt middagsmåltid, med det riktige ingrediensene. (Dette er to porsjoner, og det tar ca. 20 min å lage)

Ingredienser: 
300 g kjøttdeig /karbonadedeig
½ stk løk
½ stk frisk, rød chili i ringer
1 pk kryddermiks + vann etter anvisning på pakken
1 pose tortillachips á 200 g
½ boks hermetiske brune bønner
1 boks salsa
½ stk finstrimlet purre
1 dl revet hvitost

Fremgangsmåte:
1. Fres kjøttdeig, finhakket løk og chili i en varm panne. Hvis små barn skal spise bør du vurdere å bruke mindre chili. Mange barn synes det blir for sterkt.
2. Tilsett kryddermiksen og vann og la sausen koke etter anvisning på pakken.
3. Legg tortillachipsen på et ildfast fat og fordel resten av ingrediensene på toppen, osten tilslutt.
4. Gratiner i stekeovn på 250° C i ca. 5 minutter.
 
Du kan godt servere med en liten salat ved siden av, SPIS OG NYT!