mandag 13. desember 2010

SUSHI

Hei hei!
Forsiden vår er jo sushi, så må vi jo ha en sushi oppskrift! Da jeg først prøvde sushi som tiåring, ville jeg kaste opp, fordi jeg syntes det smakte svært ekkelt. Nå, derimot elsker jeg det, og lager det gjerne hjemme. Oppskriften jeg gir dere nå er en relativt enkel oppskrift, og kan lages av alle. Helst av de som like sushi! Man kan lage mange varianter av sushi, men her gir jeg dere en basis oppskrift.

Ingredienser

  • 1,5 dl riseddik (4%)
  • 150 g sukker
  • 25 g salt
  • 1 bit kombo (sjøtang)
  • 0,25 stk sitron, saften av den
  • 300 g sushi-ris
  • vann, 2 cm høyere enn risen i kasserollen
  • Fersk fisk, f.eks. laks, kveite, tunfisk, uer, smørfisk (hvit tunfisk)
  • kamskjell
  • scampi
  • wasabi (pepperrot)
  • syltet ingefær
  • soyasaus

Fremgangsmåte

Sushi-su (eddik til å blande i risen):
Varm opp eddik, sukker og salt til kokepunktet. Skal ikke koke. Ha i sjøtangbiten og sitronsaft. La eddiken avkjøle.

Sushi-ris:
Risen vaskes 2 ganger og hviler i 10 minutter før den kokes til passe fast konsistens eller vannet er fordampet.

Avkjøl risen noe, men hell på riseddik mens den fremdeles er varm. Deretter avkjøles risen hurtig, etter tradisjonen med en håndvifte (ikke i kjøleskap). Dette er for at eddiken ikke skal trekke inn i risen, men legge seg utenpå og gi riskornene en blank overflate.

Sushi:
Skjær tynne 5-10 cm lange fileter av helt fersk fisk, for eksempel laks, kveite, tunfisk, uer, smørfisk (hvit tunfisk), kamskjell og scampi ebi.

Pill av alt skall på scampien, unntatt den ytterste delen av halen. Fjern tarmen med en skarp kniv. Scampien has i kokende vann et øyeblikk, før den avkjøles i kaldt bad (også der bare et øyeblikk.) Rekene tres på tynne spyd før koking for å unngå at de krøller seg sammen.

Sushirisen formes med våte hender. Lag løse, nevelange boller. Smør litt wasabi på fiskefileten og legg den over risen. Sushien ser mer delikat ut om den er litt høyere på den ene enn den andre siden.

Makiruller lages av ris (underst), fisk og strimler av grønnsaker fordelt på et flak av nori-tang. Makiene rulles sammen ved hjelp av en bambusmatte. Skjær skiver av ønsket tykkelse.
Fantasien bør brukes for å få mange forskjellige maki. I Japan foretrekkes de enklere varianter med bare for eksempel agurk eller tunfisk inni risrullen.

Server sushi med wasabi, syltet ingefær og soyasaus.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar